Universitari Per Fi!

L'espai dels estudiants de la UPF per als estudiants de secundària

L’aprenentatge a la UPF

Deixa un comentari

En els apunts anteriors us he parlat dels motius que em van portar a matricular-me al grau en Enginyeria en Sistemes Audiovisuals de la UPF i us he fet un parell de pinzellades sobre què fem en aquest grau. En aquest apunt voldria parlar-vos del sistema d’aprenentatge a la Universitat Pompeu Fabra.

La Pompeu sempre ha estat coneguda com una universitat amb un nivell d’exigència molt alt. Si me’n féssiu definir el sistema d’aprenentatge amb una paraula, la resposta seria trepidant. I és que no he trobat cap altre adjectiu que descrigui millor el seu ritme de treball.

Segurament una de les causes és el sistema d’avaluació: pel fet de ser trimestral, tenim deu setmanes de classe i dues d’avaluacions cada trimestre. Què vol dir això? Que en deu setmanes s’ha de cobrir tot el temari previst en cadascuna de les assignatures. Com ja deveu saber, arran de l’aplicació del Pla Bolonya, cada assignatura està dissenyada a partir de tres tipus de classes diferents: les de teoria, les pràctiques i els seminaris. A les classes de teoria s’expliquen els continguts i a les classes de pràctiques i seminaris es posen en pràctica els conceptes explicats a les sessions de teoria. Imagineu-vos el cas hipotètic següent: en una assignatura, la classe del dilluns es destina a teoria; la de dimecres, a una pràctica, i la del divendres, a un seminari. Dimecres i divendres ja has d’haver assimilat perfectament tots els continguts que t’han explicat dilluns a la classe de teoria perquè, si no, et mancaran les eines i els recursos per resoldre els problemes que et plantegen. I ara, multipliqueu-ho per cadascuna de les assignatures que fareu en un trimestre. Enteneu, doncs, per què us he dit que el ritme de treball és trepidant?

Però no us espanteu. Aquest ritme també té coses positives. Per una banda, el fet d’anar treballant els continguts fa que els vagis aprenent i assimilant gairebé sense adonar-te’n. Per tant, quan arribes a la setmana d’avaluacions, si has treballat com cal, gairebé només has de repassar els continguts per preparar l’examen, ja que la majoria de conceptes et sonen i ja saps com es fan. Cal estudiar i preparar els exàmens a fons, evidentment! Però és molt més senzill començar a estudiar un examen de tots els continguts d’un trimestre si recordes la majoria de conceptes, que no pas si els has de començar a entendre a pocs dies de l’examen, no ho trobeu? Per altra banda, aquest ritme tan ràpid també comporta un sentiment de satisfacció immens. Quan acabes, amb els exàmens fets i totes les pràctiques entregades, t’atures un moment, mires enrere i penses: quantes coses que he après aquest trimestre, i he estat capaç de fer-ho en un temps gairebé rècord!

No tingueu por als reptes. Amb esforç, dedicació i constància es poden assolir tots els objectius que un mateix es proposa. No deixeu les coses per a l’últim moment, sigueu constants i els resultats positius arribaran, segur.

Adrià Mallol Ragolta, estudiant del grau en Enginyeria en Sistemes Audiovisuals

Autor: Universitari Per Fi!

Universitari Per FI! és el blog d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per a estudiants de secundària. Com a estudiants de la UPF volem explicar-vos què representa per a nosaltres estudiar un grau a la UPF . Volem què sapigueu com ens vam sentir quan estàvem acabant la secundària, com ens vam sentir quan ens vam decidir per un grau i una universitat i, com ens sentim ara que ja som estudiants universitaris. En definitiva, volem acompanyar-vos, tant com sigui possible, en aquests moments en què el batxillerat o els cicles formatius queden enrere i en què heu de prendre una decisió important per al vostre futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s