Universitari Per Fi!

L'espai dels estudiants de la UPF per als estudiants de secundària

Pràctiques a Medicina

Deixa un comentari

A diferència d’altres carreres, a Medicina la importància de les pràctiques és fonamental. Suposen un complement més que necessari a la teoria, i petites anècdotes del dia a dia ajuden a fixar les particularitats de cada patologia. A la UPF funcionen com explicaré.

A primer i a segon curs solament passem dues setmanes del tercer trimestre a l’Hospital del Mar, CAP o centre sociosanitari. Aquests primers anys no tenim cap tipus d’habilitat ni coneixement que puguem aplicar: l’objectiu és aproximar-nos a l’entorn sanitari i fer-nos partícips de quina és la cadena assistencial d’aquest sistema. Conèixer el funcionament bàsic d’aquest entramat no és fàcil. A l’inici, es barregen noms i departaments pels quals, amb el temps, un acaba sabent-se moure sense dificultat. És el primer contacte amb pacients, i s’aprèn a respectar-los, a conèixer la feina d’infermeria i procediments tan senzills com sondatges, puncions o cura de ferides.

El tercer curs combina dues setmanes més com les ja esmentades amb un tercer trimestre de matins a l’hospital dins l’assignatura Fisiopatologia. És el primer cop que s’ausculta un pacient i s’és capaç de diferenciar una pneumònia d’un asma. Comença el tracte amb els metges i amb les patologies, s’aprèn la semiologia bàsica —–fonament dels propers cursos–, alhora que, lentament, veiem el rol del metge d’hospital i la seva rutina, diferent de la del CAP.

Els matins dels cursos de quart i cinquè transcorren íntegrament a l’hospital, i la combinació entre les patologies impartides a cada assignatura i la rotació pel servei mèdic permet vincular teoria i pràctica. La majoria de metges, segons la meva experiència, s’han mostrat oberts a explicar i a ensenyar, i el grau de participació de l’estudiant en la praxi clínica depèn una mica de la seva iniciativa.

El darrer any, a sisè, el rotatori s’orienta diferent de com es fa en altres unitats docents. No hi ha una rotació com a tal per a un enorme ventall d’especialitats, sinó que s’escull un servei de planta i un altre d’optatiu per fer les estades llargues (8 i 5 setmanes), amb l’objectiu que se sistematitzi la mecànica de fer anamnesis, històries clíniques i exploracions físiques de cara a la residència. A més, els estudiants necessàriament recalen breument als serveis de pediatria, anestèsia, psiquiatria i pels diversos CAP, a més d’haver d’assistir a guàrdies de cirurgia, UCI, ginecologia o traumatologia. El pla d’estudis allibera d’assignatures el tercer trimestre, el que permet descansar abans d’endinsar-se a la preparació de l’examen MIR. Això pot semblar una banalitat quan s’escull la carrera, però quan ja hi estàs a dins s’aprecien coses diferents de les que a priori van valorar-se, i aquesta n’és un exemple.

Per concloure, només queda dir que poden afegir-se més pràctiques durant l’anomenat “trimestre de mobilitat” de cinquè, en un altre hospital. També poden fer-se estades internacionals durant els estius, a través de l’associació AECS, per lliure o gràcies a l’esforç de certs doctors, que les concerten.

En fi, sembla clar que les pràctiques suposen una part important de la formació a l’Hospital del Mar!

Eduard Ródenas Alesina, estudiant del grau en Medicina

Autor: Universitari Per Fi!

Universitari Per FI! és el blog d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per a estudiants de secundària. Com a estudiants de la UPF volem explicar-vos què representa per a nosaltres estudiar un grau a la UPF . Volem què sapigueu com ens vam sentir quan estàvem acabant la secundària, com ens vam sentir quan ens vam decidir per un grau i una universitat i, com ens sentim ara que ja som estudiants universitaris. En definitiva, volem acompanyar-vos, tant com sigui possible, en aquests moments en què el batxillerat o els cicles formatius queden enrere i en què heu de prendre una decisió important per al vostre futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s