Universitari Per Fi!

L'espai dels estudiants de la UPF per als estudiants de secundària

Filtres d’electrocardiogrames (ECG)

5 comentaris

Hola, nois! En els meus escrits anteriors vaig explicar en què consistia l’enginyeria biomèdica i a quin perfil d’estudiant anava adreçada. Ara m’agradaria ensenyar-vos un mica una part molt important del grau: les pràctiques. Per fer-ho, aquest cop he escollit una pràctica de l’assignatura Bio (Senyals i Sistemes), que il·lustra com ajudem els metges en la seva feina.

La situació inicial és la següent: un ginecòleg visita una pacient embarassada. El doctor sap que a la família hi ha antecedents de problemes cardíacs i vol assegurar-se que l’ecocardiograma (l’enregistrament de l’activitat elèctrica del cor) del fetus és normal. Tanmateix, té un problema: el senyal d’ECG del fetus rep interferències del de la seva mare i es fa difícil d’avaluar.

Però els enginyers biomèdics podem solucionar-ho aplicant un filtre! Abans, però, és important tenir en compte que molts dels senyals biològics no són estacionaris (la distribució de probabilitat varia amb el temps) i per tant caldrà utilitzar un filtre que s’adapti al senyal com, per exemple, l’algoritme Least-Mean-Square algorithm (LMS). Aquests són els resultats obtinguts.

Com podeu veure, l’ECG de la mare ha desaparegut i ara el metge ja podrà avaluar el senyal del fetus correctament.

A més a més, el doctor també podria estar interessat a conèixer els batecs per minuts (bpm) del fetus per corroborar que el cor li batega a un ritme adequat.

Això, nosaltres ho podem calcular escrivint un codi informàtic que compti el nombre de batecs en deu segons, per exemple (només cal detectar el màxim de cada batec), i que faci una regla de tres per estimar quants n’hi hauria en seixanta segons (bpm).

Per curiositat, us diré que el resultat obtingut són 126 bpm, que correspon a la quarta setmana de l’embaràs!

Espero que la nostra feina us hagi semblat interessant.

Glòria Macià Muñoz, estudiant del grau en Enginyeria Biomèdica

13. gloria macia muñoz

Autor: Universitari Per Fi!

Universitari Per FI! és el blog d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per a estudiants de secundària. Com a estudiants de la UPF volem explicar-vos què representa per a nosaltres estudiar un grau a la UPF . Volem què sapigueu com ens vam sentir quan estàvem acabant la secundària, com ens vam sentir quan ens vam decidir per un grau i una universitat i, com ens sentim ara que ja som estudiants universitaris. En definitiva, volem acompanyar-vos, tant com sigui possible, en aquests moments en què el batxillerat o els cicles formatius queden enrere i en què heu de prendre una decisió important per al vostre futur.

5 thoughts on “Filtres d’electrocardiogrames (ECG)

 1. Hola Glòria! Mira, sóc una estudiant de 2n de Batxillerat, i estic pensant d’estudiar l’any que ve Enginyeria Biomèdica. T’escric per saber si em podries ajudar ja que estic una mica indecisa. Primer, no faig ni tecnologia ni dibuix tècnic, però crec que no és un gran problema, tanmateix, a física tampoc trec excel·lents. I no sé si me’n podré ensortir per la fama que tenen les enginyeries. I després, tinc entès que la UPC és la millor en enginyeries. Em podries dir si n’has parlat o sentit a parlar quina és millor en aquest cas en tots els sentits; qualitat, feina posterior,…

  moltes gràcies:)

 2. Hola Glòria! Mira, sóc una estudiant de 2n de Batxillerat, i estic pensant d’ estudiar l’ any que ve Enginyeria Biomèdica. T’ escric per saber si em podries ajudar ja que estic una mica indecisa. Primer, no faig ni tecnologia ni dibuix tècnic, però crec que no és un gran problema, tanmateix, a física tampoc trec excel·lents. I no sé si me’ n podré ensortir per la fama que tenen les enginyeries. I després, tinc entès que la UPC és la millor en enginyeries. Em podries dir si n’ has parlat o sentit a parlar quina és millor en aquest cas en tots els sentits; qualitat, feina posterior,…

  moltes gràcies:)

 3. Hola, Núria!

  Pel que fa a la primera pregunta: la tecnologia i sobretot el dibuix tècnic no són indispensables. Tenir-ne una base sempre ajuda però de la manera que està enfocada la carrera no és important ja que se centra en el software (programari) més que en el hardware (parts físiques). Si a física treus notables, en tindràs prou (sempre hi ha alguna assignatura que hi has de dedicar més esforç).

  Pel que fa la UPC (demanant opinió a algú de la UPF), crec que l’aposta que han fet per la carrera no és seriosa. Durant els primers dos anys les assignatures són iguals que les d’eng. idustrial i després pots fer optatives (o sigui que algú que es gradués amb industrial podria tenir la mateixa formació que tu). Si dubtes, dubta entre la UPF o la UB perquè si realment vols fer eng. biomèdica (i no una mena d’industrial) la UPC jo ni me la plantejaria.

 4. Hola Glòria,
  Em dic Roger i tinc decidit que vull fer enginyeria biomèdica. El dubte es que no tinc clar quin batxillerat escollir… si el científic o el tecnològic, o en tot cas, quines assignatures em serien més útils? Tenint en compte que és un grau molt recent, fins i tot quan demano opinió als professors no ho tenen clar.

  Ah! i moltes gràcies per explicar les teves experiències, llegint-les m’entren ganes d’estar ja a la universitat 😉

 5. Hola, Roger
  M’encanta que t’agradin els meus escrits. No sé com són aquests batxillerats al teu institut o sigui que et diré quines crec que són les assignatures claus que hauries de fer. Assignatures crucials: biologia i matemàtiques (totes dues) . Assignatura important: Física/tecnologia (millor si les pots fer totes dues però amb una de les dues ben fetes fas, preferentment física). Finalment, comentar que de química se’n fa una mica al primer trimestre de primer, però que després no te continuació o sigui que no és imprescindible. També pot ser interessant si ja saps programar una mica quan arribis a la carrera (hi ha mil cursos online). Una abraçada!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s