Universitari Per Fi!

L'espai dels estudiants de la UPF per als estudiants de secundària

La formació del metge

Deixa un comentari

Quan vaig entrar a Medicina de la UPF érem la segona promoció. Tot just començava el grau, i les aules eren encara barracons annexats a l’esquena de l’Hospital del Mar. Una carrera llarga, però que varia sobtadament el tercer any: fins a tercer curs les classes, assignatures bàsiques, són compartides amb els estudiants de Biologia Humana, carrera que segueix un programa molt similar al de Medicina, i a partir de quart apareixen les assignatures clíniques, amb pràctiques cada matí a l’hospital. La UPF té la sort de disposar de professors reconeguts que es reparteixen entre la docència i la recerca al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), motiu pel qual els alumnes adquirim una sòlida base bioquímica, genètica i molecular. Trobo que l’orientació de la carrera de Medicina no és formar exclusivament metges, sinó alhora investigadors que coneguin els fonaments biològics i que siguin capaços d’indagar l’etiopatogènia de les més variades malalties. La interconnexió entre clínica i recerca és ben necessària, i aquí es fa palès a cada moment.

Quant al calendari acadèmic, a la UPF se segueix el model trimestral, que permet gaudir d’unes vacances relaxades, sense haver d’angoixar-se pels exàmens finals de les universitats que segueixen semestres. El contacte amb el medi hospitalari hi és des del primer any, amb l’objectiu que els estudiants el coneguem mitjançant estades de dues setmanes en un hospital, CAP i centre sociosanitari. Més endavant, passat el quart any, cada assignatura incorpora una o dues setmanes de pràctiques a l’hospital, i el personal sanitari acostuma a estar molt més dedicat a l’alumne i el fa participar més que no pas en altres centres docents, almenys pel que jo he conegut. A classe som poca gent: només hi entrem 60 persones a primer curs, motiu pel qual ens acabem coneixent entre tots i, pel que fa a mi, no m’he trobat amb la competitivitat entre estudiants de què tant es parla.

Com a tot grau, se segueix el pla Bolonya, motiu pel qual els seminaris semipràctics hi són arreu, especialment els primers anys, així com els treballs en petits grups. L’avaluació contínua –sumatori de totes les activitats del trimestre– és una eina molt útil que pot ajudar a ponderar a l’alça la nota final. No és una carrera fàcil, les hores d’estudi són moltes i les assignatures demanen gran capacitat de memòria: els conceptes s’han de conèixer amb exactitud, i s’ha d’estar disposat a dedicar gran part del temps lliure a la lectura dels temes.

Tot i això, Medicina és una carrera per la qual mereix la pena l’esforç si un té ganes de dedicar-s’hi i que condueix a una professió que pot arribar a ser molt agraïda. Trobo que la pràctica mèdica és de les poques capaces de combinar el contacte interpersonal propi de la clínica amb la recerca i la docència. Aquell que hi senti interès, que no es deixi fer enrere pels anys d’estudi ni per la dificultat que sempre s’ha atribuït a Medicina, perquè no és ni de lluny tan terrible com es pinta!

Eduard Ródenas, estudiant del grau en Medicina 

Autor: Universitari Per Fi!

Universitari Per FI! és el blog d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per a estudiants de secundària. Com a estudiants de la UPF volem explicar-vos què representa per a nosaltres estudiar un grau a la UPF . Volem què sapigueu com ens vam sentir quan estàvem acabant la secundària, com ens vam sentir quan ens vam decidir per un grau i una universitat i, com ens sentim ara que ja som estudiants universitaris. En definitiva, volem acompanyar-vos, tant com sigui possible, en aquests moments en què el batxillerat o els cicles formatius queden enrere i en què heu de prendre una decisió important per al vostre futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s