Universitari Per Fi!

L'espai dels estudiants de la UPF per als estudiants de secundària

La Universitat Pompeu Fabra és privada, oi? Doncs, no

Deixa un comentari

Com a estudiant veterà de la Universitat Pompeu Fabra, m’han fet aquesta pregunta desenes de vegades i la meva resposta sempre ha estat la mateixa: “Doncs, no”. No m’estranyaria que vosaltres mateixos ho haguéssiu pensat o, fins i tot, m’arriscaria a assegurar que almenys una part important de vosaltres ho hauríeu fet en un futur.

Per tant, algú es podria preguntar: “Com és que hi ha tanta gent que ho pensa?”. Podria ser que algú, amb intencions perverses, anés dient a la gent que sí, que, efectivament, la UPF és una universitat privada. No obstant això, jo em decantaria per trobar-hi una altra mena d’explicació; ja que estic segur que vosaltres no us acabeu de creure la de l’home pervers amb perverses intencions. Doncs bé, posats a trobar la raó del perquè, a veure què us sembla l’explicació següent:

Vivim en un país on la connotació “públic” no està gaire ben vista; en un país on, si penses en la Seguretat Social, et vénen al cap llargues cues i hores d’espera, una atenció no massa personalitzada i bastant distant. Un país on, si dius que ets funcionari, la gent ja creu que no treballes dur o que fas menys hores de les que hauries de fer. Vivim en un país on la paraula públic pateix d’un cert descrèdit. Potser per això, quan la gent pensa en la UPF li ve al cap justament el contrari: relaciona la universitat amb l’adjectiu privada perquè pensa en qualitats atípiques en una institució pública, com per exemple, “qualitat”, “prestigi”, “renom”, “tracte més proper”. Doncs totes aquestes característiques són les que combina la UPF, juntament amb un preu raonable i amb el mateix sistema d’accés que el de les altres universitats públiques. No sé si és raonable o no, però el que sí que té és el preu marcat per la Generalitat per a totes les públiques; ni més ni menys.

Cal tenir molt present que, segons la prestigiosa pàgina web IDEAS, gestionada per la Divisió de Recerca del Banc de la Reserva Federal de St. Louis (EUA), la Universitat Pompeu Fabra es troba molt ben posicionada dins dels rànquings mundials en l’àmbit de l’economia. Més concretament, la Barcelona Graduate School of Economics (GSE), una institució que investiga i que ofereix màsters i doctorats en economia i integrada a la UPF, es troba situada en la posició #12 del món, només per darrere d’universitats com Harvard (#1) o Princeton (#5). Impressionant, veritat? I és pública i espanyola.

A més, pel que fa a l’àmbit estatal, un estudi realitzat pel BBVA i l’Institut Valencià d’Investigació Econòmica afirma que la UPF és la universitat espanyola més productiva quant a recerca en relació amb les seves dimensions.

Per acabar, m’agradaria plantejar la qüestió següent: no sembla una bona jugada anar a una universitat que té els atributs d’una privada però els avantatges d’una pública, com és el de taxes universitàries molt més baixes? La veritat, això fa pensar.

 Albert Raya Munté, estudiant del doble grau en Dret/ADE-ECO

Autor: Universitari Per Fi!

Universitari Per FI! és el blog d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per a estudiants de secundària. Com a estudiants de la UPF volem explicar-vos què representa per a nosaltres estudiar un grau a la UPF . Volem què sapigueu com ens vam sentir quan estàvem acabant la secundària, com ens vam sentir quan ens vam decidir per un grau i una universitat i, com ens sentim ara que ja som estudiants universitaris. En definitiva, volem acompanyar-vos, tant com sigui possible, en aquests moments en què el batxillerat o els cicles formatius queden enrere i en què heu de prendre una decisió important per al vostre futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s