Universitari Per Fi!

L'espai dels estudiants de la UPF per als estudiants de secundària

El ritme Pompeu

Deixa un comentari

L’auditori del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra estava ple a vessar. Durant aquell matí de presentacions del grau en Dret, hi va haver una expressió del degà de la Facultat que ens marcaria a tots: “No oblideu, aquí haureu de practicar el ritme Pompeu”.

Per a molts de vosaltres, els quatre anys a la universitat esdevindran un període de molta llibertat en el qual podreu experimentar i estimular les vostres ments. És també, però, temps d’estudi i de reflexió personal per marcar-se fites a curt i a mig termini que defineixin el vostre futur acadèmic i professional.

Sens dubte, una de les coses més reconfortants d’estudiar Dret és que des de la primera setmana de classes disposes de més informació per entendre el món que ens rodeja. Des d’entendre com funciona un recurs al Tribunal Constitucional, passant per les connotacions que pot tenir un divorci, les implicacions de la comissió d’un delicte o considerar per quin motiu hem d’obeir el dret.

Si bé el ritme Pompeu exigeix de constància i disciplina, sempre resta temps per fer vida social. Especialment durant el primer curs, en el qual es promouen els treballs en grup. Les sessions reduïdes de seminaris ajuden a col·laborar i a compartir coneixements i punts de vista sobre un cas.

És la gran sort d’estudiar una disciplina que està viva i que és objecte de canvis diaris en tots els seus camps. En aquest punt prenen una gran rellevància els catedràtics i altres professors. Si una cosa defineix la UPF és que el seu professorat, a més d’estar molt qualificat, és molt proper. Resulta molt útil poder adreçar-s’hi, sigui per aclarir dubtes sobre l’assignatura o per plantejar-ne altres derivats de l’estudi.

Un altre gran avantatge de la Pompeu Fabra són la varietat d’activitats que es poden realitzar en el si de la Universitat. No hi ha millor manera de conèixer gent que participant-hi. Ja sigui a través del campionat de futbol-7, les competicions d’oratòria, l’Aula de Teatre o l’assistència a les múltiples conferències que s’imparteixen al llarg del curs. A més, la participació en aquestes activitats és sovint recompensada amb crèdits ECTS, que us poden servir per reduir les assignatures optatives que es donen a partir del tercer any.

El grau en Dret serveix essencialment per aprendre a desenvolupar el sentit crític, argumentar i crear-se una opinió pròpia. L’objectiu de tot això no és pas memoritzar totes les lleis de l’ordenament jurídic, sinó interioritzar els conceptes clau de totes les branques del dret. Els diversos camps d’aquesta, la nostra disciplina, s’interrelacionen cada cop més. Així doncs, resulta impossible per a un penalista obviar les connotacions econòmiques derivades d’un delicte o per a un laboralista desconèixer el dret civil en matèria de contractes.

Si aquesta és la vostra carrera i la UPF la vostra universitat, no oblideu el ritme Pompeu. Al final, però, igual que el ritme de la vostra vida, ningú no te’l pot imposar, sinó que cadascú acaba fixant els seus límits i les seves prioritats.

Kevin Toro, estudiant del grau en  Dret

Autor: Universitari Per Fi!

Universitari Per FI! és el blog d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per a estudiants de secundària. Com a estudiants de la UPF volem explicar-vos què representa per a nosaltres estudiar un grau a la UPF . Volem què sapigueu com ens vam sentir quan estàvem acabant la secundària, com ens vam sentir quan ens vam decidir per un grau i una universitat i, com ens sentim ara que ja som estudiants universitaris. En definitiva, volem acompanyar-vos, tant com sigui possible, en aquests moments en què el batxillerat o els cicles formatius queden enrere i en què heu de prendre una decisió important per al vostre futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s